Dit is de werking van lavendelolie

Wat is de werking van lavendelolie?

Natuurlijke oliën hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Zowel in de wereld van wellness als in de alternatieve geneeskunde. 

Eén van deze oliën die in het bijzonder de aandacht heeft getrokken is de lavendelolie. Deze aromatische olie staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen en aangename geur. Maar wat is de werking van lavendelolie? In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen en voordelen van lavendelolie.

Inhoudsopgave

Wat is lavendel?

Lavendel (volledige naam: Lavandula angustifolia) is een plant die van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied komt. De plant staat bekend om zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. De olie wordt verkregen uit de bloemen van de lavendelplant door middel van stoomdestillatie.

Lavendelolie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn therapeutische eigenschappen. De olie heeft talloze toepassingen in de moderne aromatherapie en natuurlijke geneeskunde.

Wat is de oorsprong van lavendel?

Lavendel heeft een lange geschiedenis van gebruik door de mens. De olie wordt al duizenden jaren in verschillende culturen geteeld en gewaardeerd. De naam “lavendel” is afgeleid van het Latijnse woord “lavare,” wat “wassen” betekent. Dit komt vanwege de eeuwenlange traditie van het toevoegen van lavendel aan baden voor ontspanning.

Lavendel is ook bekend om zijn prachtige paarse bloemen en de kalmerende geur die vrijkomt. Deze geur heeft geleid tot het gebruik van lavendel in parfums, zeep, cosmetica en aromatherapie.

De plant kan zowel in tuinen als in het wild groeien. Lavendel heeft zich verspreid naar andere delen van de wereld. Hier kan het onder verschillende klimaatomstandigheden groeien. Maar het Middellandse Zeegebied blijft de regio van oorsprong en de meest bekende teeltplaats voor lavendel.

Wat zijn de kalmerende eigenschappen?

Een van de meest bekende eigenschappen van lavendelolie is de kalmerende en ontspannende werking. De olie staat erom bekend stress en angst te verminderen en kan helpen bij slaapproblemen.

Het inhaleren van de geur van lavendelolie kan de geest kalmeren en zorgen voor een diepere slaap. Het is een populaire keuze voor mensen die kampen met rusteloosheid of een geïrriteerde huid.

Benieuwd naar de werking van lavendelolie

De werking en gebruik van lavendelolie:

Je kunt lavendelolie op meerdere manieren gebruiken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de gebruik en werking van lavendelolie:

Huidverzorging

Lavendelolie heeft ook uitstekende eigenschappen voor de huid. Het staat bekend om zijn antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor kan het effectief zijn bij de behandeling van kleine wondjes, brandwonden, insectenbeten en huidirritaties.

Verdunnen in een dragerolie en aanbrengen op de huid kan helpen bij het bevorderen van genezing en het verminderen van littekenvorming.

Gezichtsverzorging

Niet alleen je haar, maar ook je gezicht kan profiteren van lavendelolie. De olie bezit namelijk antibacteriële eigenschappen, waardoor het een bondgenoot kan zijn in de strijd tegen acne. Daarnaast is de olie rijk aan antioxidanten. Hierdoor hebben veel mensen een positieve ervaring in hun strijd tegen huidveroudering.

Antioxidanten beschermen het lichaam namelijk tegen vrije radicalen. Ze zijn deels verantwoordelijk voor het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes. Als je last hebt van droge plekjes of roodheid, kan deze olie mogelijk bijdragen aan de verzachting van je huid.

Pijnverlichting dankzij de werking van lavendelolie

De werking van lavendelolie heeft ook andere eigenschappen en kan gebruikt worden voor het verlichten van spierpijn, hoofdpijn en gewrichtspijn. Het masseren van verdunde lavendelolie op pijnlijke gebieden kan helpen bij het verminderen van pijn en het ontspannen van gespannen spieren.

Verbetering van de luchtwegen dankzij de werking van lavendelolie

De werking van lavendel kan ook helpen bij ademhalingsproblemen, zoals verkoudheid, hoest en sinuscongestie. Het inhaleren van de dampen van de essentiële olie kan de luchtwegen openen en ontstekingen verminderen, wat kan leiden tot verlichting van ademhalingsproblemen.

Bevordering van haargroei

Lavendel wordt soms ook gebruikt om de haargroei te bevorderen. Het masseren van de olie op de hoofdhuid kan de bloedcirculatie verbeteren en de haargroei stimuleren. Bovendien kan het helpen bij de behandeling van roos en een jeukende hoofdhuid.

Beter slapen

Lavendel heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Hierdoor kan het een oplossing zijn voor mensen die slecht slapen. Het aroma van lavendel activeert de geurzenuwen in de neus, die op hun beurt signalen naar de hersenen sturen die ontspanning bevorderen. Dit maakt lavendelolie niet alleen een heerlijke toevoeging om beter te slapen, maar ook een middel om stress en spanning te verminderen.

De werking van lavendelolie voor honden

Wist je dat je ook je trouwe viervoeter kunt verzorgen met lavendelolie? Deze olie kan namelijk een rustgevend effect hebben wanneer je hond zich zenuwachtig voelt. Bovendien is het een nuttig hulpmiddel als je de huid van je hond wilt verzorgen.

Dankzij de antibacteriële eigenschappen van lavendelolie kan het ontstekingen voorkomen. Je kunt eenvoudig verdunde lavendelolie aanbrengen op kleine wondjes om je hond te helpen. Merk je dat je hond last heeft van een droge of jeukende huid?

In dat geval kun je ook overwegen of lavendelolie verlichting kan bieden. Deze olie heeft een kalmerende werking die kan bijdragen aan het herstellen van de huidbalans.

Gebruik en voorzorgsmaatregelen

Hoewel lavendelolie talloze voordelen biedt, moet het met zorg worden gebruikt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Verdun de olie altijd in een dragerolie, zoals kokosolie of amandelolie, voordat je het op de huid aanbrengt.
 • Test de olie op een klein stukje huid voordat je deze op grotere delen van het lichaam gebruikt om eventuele allergische reacties te voorkomen.
 • Vermijd inname van lavendelolie, tenzij onder toezicht van een gekwalificeerde professional. Het is belangrijk om dit te doen, omdat sommige lavendeloliën niet geschikt zijn voor consumptie.
 • Raadpleeg altijd een arts voordat je lavendelolie gebruikt als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
De werking van doterra lavendelolie

De anti-muggen werking van lavendelolie

Lavendelolie is ook populair om zijn vermogen om muggen op een natuurlijke en effectieve manier op afstand te houden. Deze natuurlijke methode om muggenbeten te voorkomen is niet alleen veilig, maar het heeft ook een aangename geur. Bovendien kan het dienen als een milieuvriendelijk alternatief voor chemische insectenwerende middelen.

Hier zijn enkele manieren waarop de werking van lavendelolie kan helpen tegen muggen:

1. Aromatische Afweer: Lavendelolie verspreidt een geur die muggen verschrikkelijk vinden. Plaats een aroma diffuser met lavendelolie in je kamer of voeg een paar druppels olie toe aan een bakje water en zet het op een veilige plek. De verdampende geur zal muggen op afstand houden.

2. Huidbescherming: Het aanbrengen van verdunde lavendelolie op je huid kan muggenbeten helpen voorkomen. Meng een paar druppels lavendel met een dragerolie zoals kokosolie of jojoba-olie en breng dit aan op blootgestelde delen van je huid. Dit fungeert als een natuurlijke barrière tegen muggen.

3. Kleding en Beddengoed: Je kunt lavendelolie ook gebruiken om je kleding en beddengoed te beschermen. Voeg een paar druppels olie toe aan het water tijdens het wassen of plaats een sachet met gedroogde lavendelbloemen en enkele druppels olie in je kast of onder je kussen. Hiermee hou je de muggen op afstand.

4. Buitenruimtes: Als je in de tuin zit of kampeert, kun je lavendelolie verdunnen met water en in een spuitfles doen. Hierdoor kun je het als een natuurlijk insectenwerend middel te gebruiken. Besproei deze op je huid en kleding voordat je naar buiten gaat.

Het gebruik van lavendelolie als muggenafweermiddel heeft als bijkomend voordeel dat het je huid hydrateert en verzorgt. Tegelijkertijd houdt het de vervelende muggen op afstand.

Bovendien is het een milieuvriendelijk alternatief voor de vaak chemische en potentieel schadelijke muggensprays en lotions.

Wat is het verschil tussen etherische en synthetische lavendelolie?

Het belangrijkste verschil tussen etherische en synthetische lavendelolie is de oorsprong en productiemethode. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Natuurlijke oorsprong vs. synthetisch geproduceerd

 • Etherische lavendelolie: Dit wordt meestal gewonnen uit de aromatische delen van de lavendelplant, zoals de bloemen, bladeren en stengels. Dit gebeurt via stoomdestillatie of koude persing. Etherische lavendelolie is dus een natuurlijk product wat afkomstig is van de lavendelplant zelf.
 • Synthetische lavendelolie: Synthetische oliën worden geproduceerd in laboratoria door chemische processen en bevatten geen natuurlijke ingrediënten. Ze worden gemaakt door het nabootsen van de chemische samenstelling en geur van de natuurlijke lavendelolie. Synthetische lavendelolie is dus een kunstmatig vervaardigd product wat vaak vol troep en rommel zit.

Chemische samenstelling

 • Etherische lavendelolie: De chemische samenstelling van etherische lavendelolie kan variëren afhankelijk van de plantvariëteit, de groeiomstandigheden en de productiemethode, maar het bevat typisch natuurlijke verbindingen zoals linalool, linalylacetaat, cineol en anderen. Deze verbindingen dragen bij aan de unieke geur en therapeutische eigenschappen van lavendelolie.
 • Synthetische lavendelolie: Synthetische oliën bevatten geen natuurlijke plantaardige verbindingen. De geur en eigenschappen worden gecreëerd door het mengen van chemische stoffen in het laboratorium. Hierdoor kan synthetische lavendelolie enigszins afwijken van de geur en eigenschappen van natuurlijke lavendelolie.

Gebruik en voordelen

 • Etherische lavendelolie: Deze olie wordt vaak gebruikt in aromatherapie, massageoliën, cosmetica en voor diverse wellness-doeleinden. Het staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt gebruikt voor stressvermindering, ontspanning, huidverzorging en meer.
 • Synthetische lavendelolie: Synthetische oliën worden soms gebruikt in goedkopere producten zoals luchtverfrissers, geurkaarsen en schoonmaakproducten. Ze worden meestal niet aanbevolen voor therapeutische of wellness-doeleinden vanwege het gebrek aan natuurlijke verbindingen en de potentiële aanwezigheid van chemische additieven.

Over het algemeen wordt etherische lavendelolie vaak verkozen boven synthetische lavendelolie vanwege de natuurlijke oorsprong en de therapeutische voordelen. Als je van plan bent lavendelolie te gebruiken voor aromatherapie of huidverzorging, is het aan te raden om een kwaliteitsvolle etherische lavendelolie te kiezen om de voordelen te maximaliseren.  Bovendien is het belangrijk om geen ongezonde aroma diffuser te gebruiken. Het is ook belangrijk om het label te controleren om er zeker van te zijn dat je een zuivere etherische olie verkrijgt zonder toegevoegde synthetische stoffen.

Kun je de olie mengen met andere essentiële oliën?

Ja, lavendelolie kun je uitstekend gebruiken met andere etherische oliën. Het combineren van verschillende oliën resulteert in unieke geurprofielen en synergetische effecten. het is wel belangrijk dat je jezelf inleest over de werking van bijvoorbeeld tea tree olie  Hierdoor weet je welke toepassingen elke olie heeft. Hier zijn enkele etherische oliën die goed samengaan met lavendelolie:

 1. Lemon: Het mengen van lavendelolie met citroenolie levert een opbeurende geur. Dit mengsel is geweldig voor het creëren van een ontspannen sfeer.
 2. Peppermint: Lavendel en pepermunt vormen een kalmerende combinatie die de zintuigen verfrist en stress verlicht. Dit mengsel kan helpen bij hoofdpijn en spanning.
 3. Eucalyptus: Lavendel en eucalyptus zijn een krachtige combinatie voor ademhalingsproblemen. Het kan helpen bij het vrijmaken van luchtwegen en congestie verminderen.
 4. Tea tree: Deze combinatie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan effectief zijn bij de behandeling van huidproblemen zoals acne.
 5. Bergamot: De werking van deze olie en lavendel vormen een ontspannende mix die helpt bij angst en stress. Het kan ook als een lichte parfum worden gebruikt.
 6. Rosemary: Een mix van lavendel en rozemarijn kan helpen bij concentratie en mentale alertheid, waardoor het geschikt is voor aromatherapie tijdens studie- of werkuren.
 7. Kamille-olie: Kamille en lavendel zijn beide bekend om hun kalmerende eigenschappen. Dit mengsel is perfect voor ontspanning en het bevorderen van een goede nachtrust.
 8. Copaiba: Deze combinatie met lavendelolie geeft een relaxte en ontstekingsremmende werking op je lichaam. Dit helpt je om stress te verminderen en om pijn te verlichten.

Houd er rekening mee dat bij het mengen de juiste verdunning en dosering essentieel zijn. Elk persoon kan anders reageren op de oliën. het is hierom verstandig om te beginnen met een kleine hoeveelheid van elk en te testen op huidgevoeligheid. Als je van plan bent de mix op de huid aan te brengen, verdun de oliën dan altijd in een geschikte dragerolie zoals jojoba-olie of amandelolie.

Ervaar zelf de voordelen van lavendelolie!

Lavendelolie is een flesje pure ontspanning en rust in je hectische leven. Stel je eens voor dat je na een lange vermoeiende dag thuiskomt en de rustgevende geur van lavendel zich langzaam door de ruimte verspreidt. Vervolgens worden al je zorgen weggenomen door dit krachtige instrument. De olie helpt om stress te verminderen, een diepere slaap en je welzijn te verbeteren.

Gun jezelf dit kleine flesje geluk en ontdek hoe het je leven positief kan veranderen.