Wat is flow

Wat is flow?

Iedereen verlangt naar die heerlijke staat van zijn, waarin alles makkelijk lijkt te gaan. Het gevoel dat je precies weet waar je heen wilt en dat de juiste stappen vanzelf op je pad komen. Jezelf in een toestand verkeren waarin je volledig opgaat in wat je doet en waarbij de tijd volledig lijkt te verdwijnen.

Maar wat is flow? Hoe kun je dit toepassen in jouw dagelijkse leven? Hoe kan het dat sommige mensen uren geconcentreerd hun taak uitvoeren?

Flow is de staat van optimale focus en voldoening waarin we ons volledige potentieel bereiken. In dit artikel leg ik je uit wat flow is, hoe het mijn leven heeft getransformeerd en hoe hoe je dit zelf kunt ervaren.

Inhoudsopgave

De betekenis van 'wat is flow?'

Wat is flow? In de flow zijn betekent dat je jezelf in een mentale toestand verkeert, waarin je volledig opgaat in een activiteit. Wanneer je in de flow bent, worden tijd, zelfbewustzijn en afleidingen naar de achtergrond gedrukt. De tijd vliegt voorbij en je bent volledig gefocusd op datgene wat je op dat moment aan het doen bent. 

Bovendien is het een staat van optimale prestatie waarin je jezelf energiek, gefocust en voldaan voelt. Je leeft vanuit je hart en voelt een diepe verbodenheid met de activiteit die je onderneemt. Het is als een staat van “flowen” waarin alles moeiteloos lijkt te gaan en je het beste uit jezelf naar boven haalt.

Het bereiken van flow kan leiden tot verhoogde productiviteit, creativiteit en een beter gevoel van welzijn.

Wat zijn de kenmerken van flow?

Het concept van “flow,” zoals beschreven door de psycholoog Mihály Csíkszentmihályi, omvat meerdere kenmerken die samen een diepgaande en bevredigende ervaring van totale betrokkenheid en focus vormen. Deze kenmerken van flow zijn:

1. Een duidelijk doel: Er is een duidelijk en specifiek doel voor de activiteit, wat zorgt voor richting en motivatie.

2. Concentratie en doelgerichtheid: Tijdens het ervaren van flow ben je uiterst geconcentreerd op de taak en volledig gericht op het bereiken van het doel.

3. Verlies van zelfbewustzijn: In een staat van flow verdwijnt het besef van jezelf en je gaat volledig op in de activiteit. Je bent niet bezig met zelfevaluatie of zorgen over hoe anderen je beoordelen.

4. Verlies van tijdsbesef: De tijd lijkt voorbij te vliegen wanneer je in een flow-toestand bent. Je bent niet bezig met het controleren van de klok of je zorgen maken over de tijd.

5. Directe feedback: Tijdens flow is er directe en onmiddellijke feedback beschikbaar, waardoor je kunt beoordelen hoe je presteert en je acties direct kunt aanpassen.

6. Evenwicht tussen vaardigheid en uitdaging: Flow treedt op wanneer de activiteit voldoende uitdagend is om je vaardigheden uit te dagen, maar niet zo moeilijk dat het overweldigend wordt.

7. Gevoel van persoonlijke controle: Je hebt het gevoel dat je de situatie of activiteit onder controle hebt. Ook heb je vertrouwen in je eigen capaciteiten om ermee om te gaan.

8. Intrinsieke beloning: De activiteit zelf is belonend en plezierig. Je doet het niet alleen voor externe beloningen, maar voelt voldoening en plezier in de activiteit zelf.

Flow is een staat van totale betrokkenheid en voldoening. Hierin benut je je vaardigheden maximaal en beleeft intense positieve ervaringen. Het komt vaak voor in activiteiten zoals sport, kunst, muziek, werk en andere creatieve bezigheden wanneer de juiste balans tussen uitdaging en vaardigheid wordt bereikt.

Wat is flow en productiviteit

Wat zijn de voordelen van flow?

Het ervaren van flow biedt talrijke voordelen en positieve uitkomsten voor mensen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van flow:

1. Verbeterde prestaties: Flow kan leiden tot verbeterde prestaties in de taak of activiteit waarin je je in deze toestand bevindt. De hoge mate van concentratie en betrokkenheid zorgt ervoor dat je je vaardigheden optimaal benut en effectief bent.

2. Verhoogde creativiteit: Flow kan creativiteit stimuleren doordat je nieuwe ideeën en oplossingen ontdekt terwijl je volledig opgaat in de activiteit. De loskoppeling van zelfbewustzijn en kritisch denken kan ruimte bieden voor innovatieve gedachten.

3. Verminderde stress: Omdat flow gepaard gaat met een gevoel van controle en een focus op het huidige moment, kan het helpen om stress en zorgen te verminderen. Dit kan leiden tot een gevoel van ontspanning en welzijn.

4. Verbeterde leerervaring: Flow vergemakkelijkt leren doordat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te nemen en te integreren. De betrokkenheid en concentratie maken het gemakkelijker om complexe concepten te begrijpen.

5. Verhoogd zelfvertrouwen: Het succes en de voldoening die gepaard gaan met flow kunnen het zelfvertrouwen vergroten. Het gevoel van controle en bekwaamheid draagt bij aan een positiever zelfbeeld.

6. Plezier en tevredenheid: Flow is vaak buitengewoon plezierig en bevredigend. Dit kan leiden tot een diep gevoel van vreugde en tevredenheid, waardoor het welzijn van een persoon wordt verbeterd.

7. Verbeterde motivatie: Het ervaren van flow kan een sterke motivator zijn om door te gaan met een activiteit of taak. Het intrinsieke plezier dat je haalt uit de activiteit moedigt je aan om erin te blijven investeren.

8. Betere relaties: Wanneer mensen in een flow-staat verkeren, zijn ze vaak aangenamer in de omgang en kunnen ze beter communiceren. Dit kan de kwaliteit van interpersoonlijke relaties verbeteren.

9. Gevoel van tijdloosheid: Omdat het tijdsbesef tijdens flow vaak verloren gaat, kan het gevoel van tijdloosheid een diepe ontspanning en rust teweegbrengen.

Het ervaren van flow is dus niet alleen gunstig voor de prestaties in een specifieke activiteit, maar heeft ook bredere voordelen voor het psychologische welzijn en de kwaliteit van het leven van een individu. Het kan helpen bij het bereiken van persoonlijke doelen, het verminderen van stress en het verhogen van de algemene levenskwaliteit.

Wanneer zit je niet in je flow?

Helaas ervaar je niet altijd deze staat van zijn. Soms lijkt het alsof je constant tegenslagen hebt, waardoor het lijkt dat je nooit vooruitgang boekt. Misschien heb je een doel voor jezelf gesteld, maar voelt de weg daarnaartoe als een zware last.

Zelfs wanneer je jouw doel uiteindelijk bereikt, voel je geen voldoening in jouw succes. Je moet bijkomen en opladen om jouw volgende doel te bereiken. Maar dit is niet wat je wilt in je leven.

Maar wat als ik je vertel dat je in staat bent om je eigen flow te creëren? Wat als ik je zeg dat je wet van aantrekkingskracht al deels gebruikt, zonder dat je bewust ervan bent? De meeste mensen beseffen namelijk niet hoe vaak ze deze wet al toepassen.

Hierdoor raken ze telkens uit hun flow en bereiken ze hun doelen amper. Ze komen steeds weer in de rat race van het dagelijks leven en dit is iets waar ze niet willen zijn. Ze beginnen zich af te vragen wat flow is en hoe ze dit succesvol kunnen toepassen. We willen namelijk ons eigen pad volgen en een fijn en gelukkig leven leiden.

Wanneer je groeit in je eigen potentieel, kom je op een punt waarop je precies weet waar je wilt zijn. Jij wilt in de flow zitten waarin alles moeiteloos verloopt. En ja, dit is mogelijk voor iedereen.

Gaat dit vanzelf? Nee, je moet wel iets ervoor doen. Je zult ervoor moeten werken en actie ondernemen om het gewenste resultaat te bereiken. Je bewuste en onbewuste geest moeten leren samenwerken en je moet je leven zodanig inrichten dat je in je flow blijft. Hierdoor zijn er geen grenzen aan wat je kunt en wilt bereiken.

Wat is flow en niet geirriteerd raken

Hoe kom je in de flow?

Je kunt verschillende manieren gebruiken om in de flow te komen. Het is belangrijk om minder te moeten en meer flow te creëren. Hier zijn een paar opties die voor jou gaan werken:

Stel duidelijke doelen

Zorg ervoor dat je duidelijke en uitdagende doelen hebt voor de taak die je wilt voltooien. Flow ontstaat wanneer je vaardigheden in evenwicht zijn met de moeilijkheidsgraad van de taak.

Concentreer je volledig

Elimineer afleidingen en concentreer je volledig op de taak die voor je ligt. Flow groeit in een omgeving waarin geen afleidingen zijn. Hierdoor voorkom je dat je telkens afgeleidt wordt door onnodige zaken.

Kies een passievolle activiteit

Kies voor activiteiten die je oprecht interesseren en waar je van houdt. Flow komt gemakkelijk als je opgaat in iets waar je gepassioneerd over bent. Hierdoor heb je het gevoel minder te moeten om zo meer flow te creëren.

Ontwikkel je vaardigheden

Oefening baart kunst en werk daarom dus aan het verbeteren van je vaardigheden door oefening en herhaling. Hoe beter je wordt in iets, hoe groter de kans dat je in een flow-staat terecht komt.

Laat perfectionisme los

Probeer perfectionisme los te laten en vertrouw op jezelf. Flow ontstaat alleen als jij je volledig overgeeft aan het proces zonder te veel te oordelen.

Wees bewust van het heden

Leef in het hier en nu terwijl je je taak uitvoert. Flow komt voort uit een bewuste aanwezigheid in het moment.

Creër een optimale omgeving

Zoek een omgeving waarin je je comfortabel en gefocust voelt. Zorg voor een rustige en inspirerende ruimte om in te werken.

Zet jezelf in de juiste mindset

Wees positief en zelfverzekerd. Geloof in je vermogen om de taak succesvol uit te voeren. Hierdoor ervaar je om minder te moeten om zo meer flow te krijgen.

Een persoon die volledig in de flow zit

Blijf je nu dan voor altijd in de flow?

Nee, want zelfs als je in je flow zit, kunnen er momenten zijn dat je eruit geslingerd wordt. Dit overkwam mij twee weken geleden nog. Plotseling stroomde mijn energie niet meer. Verder voelde ik me niet fijn en alles leek tegen te zitten. Op zo’n moment heeft het geen zin om door te blijven rennen. Je moet naar je lichaam luisteren en tot stilstand komen.

Meditatie en rust kunnen je helpen om je onderbewustzijn weer te laten spreken. Hierdoor vind je de juiste weg terug naar waar je flow kunt vinden. Zoek in deze periode naar inspiratie in boeken, plan een coaching sessie in, trakteer jezelf op een massage of iets anders wat jou helpt om tot rust te komen. Waneer je dit toepast, zul je merken dat jouw energie weer gaat stromen.

Wat heb je nu eigenlijk nodig om in je flow te blijven?

Je weet nu wat het antwoord is op de vraag: ‘wat is flow?’ Maar wat moet je doen om in deze staat van zijn te blijven?

Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en je onderbewustzijn. Hiervoor is het belangrijk om te aarden en door regelmatig te mediteren kom je dichter bij jezelf. Hierdoor kun je jezelf geven wat je nodig hebt om in contact te komen met je intuïtie.

Ik heb zelf ook gemerkt dat voeding hierbij een grote rol speelt. Een consistente voeding met minder suikers en andere rommel helpt me om in balans te blijven. Hierdoor kan ik beter communiceren met mijn onderbewustheid.

In je flow betekent niet dat alles zonder inspanning naar je toe komt. Het betekent niet dat je doelen zich zomaar manifesteren. Je zult nog steeds ervoor moeten werken en actie moeten ondernemen om de juiste stappen te zetten. Het verschil is echter dat het behalen van doelen vanuit je flow veel gemakkelijker gaat zonder bloed, zweet en tranen.

Je geniet van de reis naar je doel en wanneer je het uiteindelijk bereikt, kun je volop van je succes genieten en het vieren.

Extra tips om in de flow te komen tijdens je werk

In de flow komen tijdens het werk kan de productiviteit en voldoening verhogen. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze staat van totale betrokkenheid en focus te bereiken:

1. Stel duidelijke doelen: Zorg ervoor dat je duidelijke, haalbare doelen hebt voor je werk. Deze doelen bieden richting en motiveren je om in de flow te geraken.

2. Elimineer afleidingen: Minimaliseer mogelijke afleidingen zoals mobiele telefoons, meldingen op je computer en lawaai in je omgeving. Schakel meldingen uit en creëer een stille werkruimte.

3. Werk in tijdsblokken: Gebruik de Pomodoro-techniek of vergelijkbare methoden om je werk in geconcentreerde tijdsblokken van bijvoorbeeld 25 minuten te verdelen, gevolgd door korte pauzes. Dit kan je helpen om gefocust te blijven.

4. Kies de juiste taken: Begin met taken die je interessant vindt of die je vaardigheden maximaal uitdagen. Dit vergroot de kans op flow.

5. Ontwikkel vaardigheden: Verbeter je vaardigheden en kennis in je vakgebied, zodat je beter voorbereid bent om uitdagende taken aan te pakken.

6. Zorg voor feedback: Zorg ervoor dat je regelmatig feedback krijgt over je prestaties in het werk. Dit helpt je om je aan te passen en te verbeteren terwijl je bezig bent.

7. Creëer een optimale werkomgeving: Zorg voor een comfortabele en georganiseerde werkplek waar je je prettig voelt en die je stimuleert om te focussen.

8. Houd van wat je doet: Kies werk dat je intrinsiek leuk vindt en waar je gepassioneerd over bent. Wanneer je van je werk houdt, is het gemakkelijker om in de flow te geraken.

9. Maak een routine: Ontwikkel een regelmatige werkroutine, zodat je brein weet wanneer het tijd is om gefocust te zijn en in de flow te komen.

10. Oefen mindfulness: Leer technieken voor mindfulness en meditatie om je bewustzijn en aandacht te vergroten. Dit kan je helpen om je meer bewust te zijn van het huidige moment, wat essentieel is voor flow.

11. Houd voldoende pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig korte pauzes neemt om je hersenen te laten herstellen en op te laden. Dit helpt je om de focus te behouden en burn-out te voorkomen.

12. Wees geduldig: Flow kan soms moeilijk te bereiken zijn, dus wees geduldig met jezelf. Het is geen constante toestand, maar je kunt eraan werken om het vaker te ervaren.

Experimenteer met deze tips en pas ze aan je persoonlijke behoeften en werkstijl aan. Flow is een unieke ervaring voor elk persoon, dus het kan tijd en inspanning vergen om het optimaal te bereiken.

Ontdek wat jij vandaag nog kunt doen!

Wil jij leren wat flow is om in je eigen kracht te staan en vanuit jouw flow te leven? Wil je ervaren hoe het is om moeiteloos je doelen te bereiken en te genieten van elke stap in je reis? Meld je dan aan voor onze cursus “Mindful Manifestation: Ontdek Je innerlijke Kracht”.

In deze cursus ontdek je hoe jouw bewuste en onderbewuste geest samenwerken. Bovendien leer je te luisteren naar je lichaam en ontwikkel je de vaardigheden die nodig zijn om in je flow te blijven. Hierdoor lukt het je om jouw eigen kracht te gaan staan. Laat geen grenzen meer toe in je leven en otdek dat ‘the sky truly is the limit!’

Schrijf je vandaag nog in en begin jouw reis!