Wat is de werking van Copaiba olie

Wat is de werking van copaiba olie?

Graag laat ik je kennis maken met de werking van Copaiba olie. Deze olie is afkomstig van de hars uit de copaifera-boom en wordt al eeuwenlang gebruikt in Zuid-Amerikaanse geneeskunde. 

De werking van copaiba ligt in zijn veelzijdigheid. Het kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden en heeft vele voordelen voor de gezondheid. In dit artikel lees je wat deze essentiële olie voor jou kan betekenen en hoe je het kunt gebruiken om je welzijn te verbeteren.

Inhoudsopgave

Wat is copaiba olie?

Copaiba-olie is een etherische olie die gebruikt wordt als natuurlijk middel tegen gezondheidsproblemen. Ook ondersteunt copaiba het herstel van de huid. Copaiba heeft een hoog gehalte aan beta-caryofylleen. Dit is een verbinding die voorkomt in bepaalde cannabisplanten wat ontstekingsremmende en pijnstillende effecten heeft. 

Wat is de oorsprong van copaiba olie?

Deze etherische oliën wordt gewonnen uit de hars van de Copaifera-boom. Deze bomen bevatten copaiba en zijn te vinden in het Amazone regenwoud. De Amazone staat bekend om zijn ongeëvenaarde biodiversiteit en dit is de plek waar de bomen te vinden zijn.

De inheemse bevolking van het Amazonegebied gebruikt de olie al eeuwenlang voor verschillende medicinale doeleinden. Ze geloven dat de werking van copaiba olie krachtige eigenschappen heeft en het lichaam in balans brengt. Het werd vaak gebruikt bij rituelen en als remedie voor huidproblemen, ontstekingen en ademhalingsaandoeningen.

Het oogsten van Copaiba-olie gebeurt op een duurzame manier. In plaats van de bomen te kappen, maken de boeren kleine gaatjes in de schors van de boom. Hierdoor kan de hars stromen zonder de boom te beschadigen. Dit zorgt ervoor dat de boom op natuurlijke wijze kan blijven doorgroeien.

De werking van Copaiba olie uitgelegd

Deze essentiële olie bevat bèta-caryofylleen. Dit is een stof die zich hecht aan CB2-receptoren in ons lichaam. Deze receptoren zijn onderdeel van ons endocannabinoïdesysteem (ECS). Dit is verantwoordelijk voor de regulatie van verschillende fysiologische processen zoals pijn, ontsteking, stemming en immuunfuncties.

Door zich te binden aan deze CB2-receptoren, kan de werking van copaiba-olie helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijnlijke symptomen. Dit maakt het een nuttig hulpmiddel bij het behandelen of verlichten van verschillende aandoeningen.

De werking van copaiba olie en essentiële oliën

Waarvoor kun je de olie gebruiken?

Om te beginnen kan deze olie gebruikt worden als huidverzorging.  De olie heeft kalmerende en verzachtende eigenschappen, waardoor het kan helpen tegen roodheid, ontstekingen en irritaties.

Verder staat de werking van copaiba olie erom bekend dat het ontspannend en rustgevend werkt. De olie biedt ook ondersteuning aan het immuunsysteem. Dit komt doordat het natuurlijke anti-microbiële kenmerken heeft. Bovendien kan de olie helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsverteringsstelsel. Ook biedt het ondersteuning van gezonde gewrichten en spieren. Bovendien heeft de werking van copaiba olie  natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en stijfheid in gewrichten en spieren.

7 tips voor het gebruik van deze olie

Hieronder vind je een aantal veel voorkomende klachten waarbij copaiba olie het beste kan worden ingezet:

1. Verlichten van pijn

Deze essentiële olie kan helpen bij het verminderen van verschillende soorten pijn. Denk hierbij aan spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en menstruatiepijn.
Je kunt de stress away olie aanbrengen op de pijnlijke plekken of verdunnen met een dragerolie (bijvoorbeeld jojoba-olie) en masseren op de huid.

2. Verminderen van ontstekingen

Ontstekingen kunnen leiden tot verschillende aandoeningen, waaronder artritis, astma, diabetes en hartziekten. Door deze olie te gebruiken kan het helpen om dit te verminderen samen met ontstekingen in het lichaam. Voeg een paar druppels toe aan je aroma diffuser of meng met een dragerolie (zoals amandelolie) en masseer dit op de ontstoken plekken.

3. Verbetering van de huidconditie

De werking van copaiba olie heeft ook antibacteriële toepassingen die kunnen helpen bij het bestrijden van acne en andere huidaandoeningen. Het kan ook worden gebruikt als natuurlijk middel tegen rimpels en om de huid te hydrateren. Voeg een paar druppels toe aan je gezichtscrème of meng met een draagolie zoals arganolie voor extra hydratatie.

4. Verbetering van de stemming

Essentiële oliën hebben vaak kalmerende werkingen die kunnen helpen bij het verminderen van stress, angstgevoelens en depressie. Copaiba olie kan bijdragen aan het verbeteren van de stemming en het verminderen van gevoelens van stress. Voeg een paar druppels toe aan je aroma diffuser of meng met een dragerolie (zoals kokosolie) en masseer op je huid om te ontspannen.

5. Versterking van het immuunsysteem

Een ander voordeel is het aantal antivirale eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het bestrijden van infecties zoals verkoudheid en griep. Bovendien kan het worden gebruikt om het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te ondersteunen. Start met het toevoegen van een paar druppels aan je aroma diffuser of meng met een dragerolie (zoals olijfolie) en masseer op de borst om ademhalingsproblemen te verlichten.

6. Gezondere huid

De stress away olie heeft een kalmerende en verzachtende werking. Dit is ideaal om te gebruiken voor een gevoelige huid. Het kan namelijk helpen bij het verminderen van roodheid en irritaties die vaak gepaard gaan met huid prolemen. Denk hierbij aan acne, eczeem en rosacea.

7. Verbeter je zenuwstelsel

De olie werkt ook harmonieus samen met het endocannabisnoïde systeem in je lichaam. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij het reguleren van diverse lichaamsfuncties, zoals stemming, immuunsysteem en eetlust. Hier zijn manieren om de olie te gebruiken:
 
  1. Onder de tong: Neem dagelijks twee druppels oraal in. Dit doe je direct onder je tong. Op deze manier wordt de werking van copaiba olie snel opgenomen en kan het direct inwerken op je endocannabinoïde systeem. Hierdoor kan het een positieve invloed hebben op je gezondheid.
  2. Lik het af: Plaats een druppel  je handpalm en lik het af. Dit is een eenvoudige en smakelijke manier om de olie te consumeren, terwijl je profiteert van de natuurlijke voordelen die het kan bieden.

Wat is de werking van copaiba olie en een aroma diffuser

Gebruik de copaiba olie op deze manier

Het is belangrijk dat de olie op de juiste manier gebruikt wordt. Deze olie is een waardevol natuurlijk product dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om je welzijn te verbeteren.

Volg onderstaande tips en ontdek hoe je werking van copaiba kunt benutten voor een gezonder leven:

Kies een hoogwaardige copaiba olie

Zorg ervoor dat je een olie hebt van hoge kwaliteit en een betrouwbare bron. Kies voor een biologische en pure variant zonder toevoegingen of synthetische stoffen.

Topisch gebruik

Voor huidverzorging kun je de olie topisch aanbrengen. Dit betekent dat je het direct op je huid mag aanbrengen. Meng een paar druppels Copaiba-olie met een draagolie zoals gefractioneerde kokosolie, jojoba-olie of amandelolie. Breng het mengsel aan op de gewenste gebieden en masseer het zachtjes in de huid. 

Aromatisch gebruik

Gebruik een diffuser om Copaiba-olie aromatisch te verspreiden in je leefruimte. Voeg 3-5 druppels toe aan het waterreservoir van je diffuser en geniet van de kalmerende en ontspannende aroma’s. Dit helpt bij het bevorderen van een rustige sfeer, het verminderen van stress en het creëren van een relax gevoel.

Inwending gebruik van copaiba olie

Copaiba-olie kan ook inwendig gebruikt worden voor ondersteuning in je lichaam. Voeg een druppel toe aan een glas water met een lepel rauwe honing of voeg het toe aan je favoriete gerechten en drankjes. De inwendige werking van Copaiba-olie kan helpen bij het bevorderen van een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering.

De werking van copaiba olie combineren met andere oliën

Experimenteer met het mengen van Copaiba-olie met andere essentiële oliën om samenwerkende effecten te creëren. Je kunt bijvoorbeeld de werking van tea tree olie mengen met de werking van lavendel en copaiba. Lavendel, frankincense en cedarwood zijn enkele voorbeelden van oliën die goed samengaan met Copaiba. Meng een paar druppels van elke olie en pas toe volgens de gewenste methode (topisch, aromatisch of inwendig).

Let op de volgende punten

Hoewel de werking van copaiba olie veel voordelen biedt, zijn enkele aandachtpunten waar je rekening mee moet houden bij het gebruik ervan:

Allergische reacties

Het is mogelijk dat sommige mensen allergische reacties ervaren door de olie. Doe altijd een patchtest op een klein stukje huid voordat je de olie op grote delen van het lichaam aanbrengt.

Verdunnen

Copaiba-olie is zeer geconcentreerd en kan soms te sterk zijn voor direct gebruik. Verdun de olie altijd met een geschikte draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie. Doe dit voordat je het aanbrengt op je huid.

Inwendig gebruik van copaiba olie

Als je Copaiba-olie inwendig wilt gebruiken, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste dosering te volgen. Raadpleeg indien nodig een professional voor advies. Dit is vooral belangrijk als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Gebruik bij kinderen

Copaiba-olie kan veilig worden gebruikt bij kinderen boven 6 jaar. Let wel erop om de olie te verdunnen voor gebruik.

Medicijninteracties

Als je momenteel medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat je Copaiba-olie intern gebruikt. De olie kan mogelijk niet samengaan met bepaalde medicijnen.

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar Copaiba-olie op een koele plaats en uit de buurt van direct zonlicht en hitte. Raadpleeg de vervaldatum op de fles en gebruik de olie binnen de aanbevolen periode.

Wat is het verschil tussen copaiba olie en CBD olie?

Hoewel beide oliën bekend zijn vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen, zijn ze wel verschillend van elkaar. Ze beïnvloeden diverse receptoren in het lichaam wat vele effecten geeft.  Zoals eerder genoemd wordt copaiba-olie  gewonnen uit de hars van de Copaiba-boom. Deze olie is hoofdzakelijk samengesteld uit beta-caryofylleen. Dit is een stof die enige gelijkenis vertoont met cannabinoïden en zich bindt aan dezelfde receptoren als CBD.

Copaiba-olie beschikt over opmerkelijke eigenschappen die de algemene gezondheid kunnen ondersteunen. Zo kan het bijdragen aan vermindering van angst en stress. Daarnaast kan het dienen voor huidverzorging en ondersteuning van het immuunsysteem.

Belangrijk om te benadrukken is dat CBD-olie een Artikel A-status heeft. Dit betekent dat het in Nederland weliswaar wordt gedoogd, maar niet getest. In tegenstelling hiermee is Copaiba-olie volkomen legaal en ondergaat uitgebreide zuiverheidstests. Hierdoor worden onverwachte bijwerkingen voorkomen bij een juiste hoeveelheid gebruik. Bovendien veroorzaakt Copaiba-olie geen psychoactieve effecten die soms optreden bij CBD-olie.

Dit is dus de werking van copaiba olie

De veelzijdige toepassingen en werkingen van deze essentiële olie maken het tot een waardevol hulpmiddel. Of je nu last hebt van pijnlijke symptomen, ontstekingen wilt verminderen, je huidconditie wilt verbeteren, je stemming wilt versterken of gewoon je immuunsysteem wilt ondersteunen, dan kan copaiba de oplossing zijn voor jouw problemen.

Het is belangrijk om op te merken dat deze informatie niet bedoeld is als medisch advies. Raadpleeg altijd een aromatherapeut. Gebruik je medicatie en overleg altijd met je arts.

Neem de stap naar een gezonder en evenwichtiger leven. Bestel nu en geniet van de vele voordelen en werking van Copaiba-olie!