Essentiele olie van doterra

Verschil Synthetische Olie En Essentiële olie

In de wereld van aromatherapie en geurproducten komen we een breed aanbod aan oliën tegen. Twee veelvoorkomende categorieën zijn synthetische geuroliën en essentiële oliën. Hoewel ze beide een geur hebben, zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze twee opties.

In dit artikel zullen we de essentie van beide oliën verkennen en ontdekken wat de beste keuze is voor jouw gezondheid en welzijn. 

Inhoudsopgave

Wat zijn synthetische geuroliën?

Synthetische geuroliën worden geproduceerd door chemische verbindingen te gebruiken om een geur na te bootsen. Dit proces omvat het gebruik van laboratoriumtechnieken zoals distillatie, extractie, verdamping of oplosmiddelen om de gewenste geur te creëren.

Synthetische geuroliën bevatten geen natuurlijke ingrediënten en imiteren simpelweg de samenstelling van de chemische stoffen die in natuurlijke bronnen voorkomen.

Veelvoorkomende toepassingen van synthetische oliën zijn onder meer parfums, cosmetica, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen en kaarsen. Ze worden vaak gebruikt omdat ze goedkoper zijn dan essentiële oliën. Ook is het gemakkelijker om de chemische oliën in grote hoeveelheden te produceren. 

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals planten, bloemen en kruiden via verschillende extractiemethoden zoals stoomdestillatie en koude persing. Deze oliën bevatten de natuurlijke chemische samenstellingen die verschillende therapeutische eigenschappen hebben.

Bovendien worden essentiële oliën vaak gebruikt in aromatherapie om een breed scala aan fysieke, mentale en emotionele gezondheidsproblemen te behandelen. Denk hierbij aan het dieper slapen of om heerlijk te ontspannen.

Je kunt deze oliën op vele manieren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan massage-oliën, badzouten, lotions, sprays en een aroma diffuser.

Kwaliteit en zuiverheid

Het belang van zuiverheid bij essentiële oliën is cruciaal, omdat het bepaalt welke therapeutische waarde de olie heeft. Essentiële oliën moeten 100% natuurlijk zijn zonder synthetische verbindingen of toevoegingen.

Het garanderen van de zuiverheid van synthetische geuroliën is moeilijker dan bij essentiële oliën. Er is geen standaardisatie voor synthetische oliën en er is weinig regelgeving op dit gebied. Dit betekent dat er mogelijk veel onzuivere producten op de markt verkrijgbaar zijn.

Aan de andere kant worden essentiële oliën getest op hun chemische samenstelling om ervoor te zorgen dat ze puur en veilig zijn voor gebruik. Veel bedrijven bieden certificeringen en kwaliteitsnormen hiervoor aan, zoals biologisch en wildcrafted.

Gezondheidsvoordelen en therapeutisch gebruik

Essentiële oliën hebben een grote hoeveelheid aan gezondheidsvoordelen. Dit komt vanwege hun natuurlijke samenstelling. Ze worden gebruikt om allerlei problemen op te lossen op zowel fysiek, emotioneel of mentaal gebied.

Deze voordelen zijn onder meer het verminderen van stress, angst, depressie en pijn. Ook helpen ze het stimuleren van de hersenfunctie en het verbeteren van de slaap.

Synthetische geuroliën hebben echter beperkte of helemaal geen therapeutische voordelen, omdat ze alleen uit chemische samenstellingen bevatten. Ze kunnen weliswaar aangenaam ruiken, maar bieden weinig tot geen heilzame eigenschappen.

Milieukwesties en duurzaamheid

Synthetische geuroliën hebben een negatieve impact op het milieu, omdat ze vaak worden geproduceerd met behulp van petrochemische stoffen en andere s chemische stoffen. Bovendien kan het productieproces veel afval produceren dat schadelijk is voor het milieu.

Essentiële oliën kunnen echter duurzamer zijn, omdat ze afkomstig zijn van natuurlijke bronnen die op verantwoorde wijze worden geoogst en geproduceerd. Sommige bedrijven gebruiken zelfs duurzame oogstmethode om ervoor te zorgen dat de plantensoort niet wordt over geëxploiteerd.

Veiligheid en bijwerkingen

Het gebruik van synthetische luchtjes kan potentiële bijwerkingen veroorzaken, omdat ze vaak een hoog gehalte aan chemische stoffen bevatten.  Ook is het mogelijk dat sommige mensen allergische reacties krijgen bij het gebruik van deze synthetische oliën.

Allergische reacties zijn mogelijk bij sommige mensen die synthetische geuroliën gebruiken. Daarentegen zijn essentiële oliën veel veiliger, omdat ze 100% van nature gemaakt zijn.

Bovendien is het belangrijk om de essentiële oliën veilig te gebruiken door de juiste verdunning te gebruiken en op te letten welke oliën met elkaar gemengd kunnen worden. Sommige oliën mogen niet worden gebruikt tijdens zwangerschap of bij bepaalde medische aandoeningen.

Essentiële oliën op een tafel

Op welke manier kun je essentiële oliën het beste gebruiken?

Er zijn talloze manieren om de oliën te gebruiken en te genieten van hun veelzijdige voordelen. Hier zijn enkele populaire toepassingen:

  • Aromatherapie: Dit is waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte methode. Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan een aroma diffuser om de lucht te vullen met een heerlijke geur die je stemming kan beïnvloeden en stress kan verminderen.
  • Huidverzorging: Essentiële oliën kunnen veilig worden verdund in een dragerolie zoals jojoba-olie of kokosolie en direct op de huid worden aangebracht. Dit kan helpen bij huidproblemen zoals acne, droge huid en zelfs het verminderen van littekens.
  • Massage: Combineer de oliën met een draagolie en gebruik ze voor een rustgevende massage. Dit kan spanning in spieren verminderen en het algemene gevoel van ontspanning versterken.
  • Bad: Voeg een paar druppels olie toe aan je badwater voor een ontspannend en aromatisch bad. Dit is een geweldige manier om te relaxen na een lange dag.
  • Inhalatie: Inademing van essentiële oliën kan directe verlichting bieden. Je kunt een paar druppels olie op een zakdoek aanbrengen en eraan ruiken of een kom met warm water en olie onder je gezicht plaatsen en de damp inademen.
  • Haarverzorging: Voeg enkele druppels van de olie toe aan je shampoo of conditioner voor een frisse douche-ervaring. Sommige oliën, zoals rosemary, kunnen zelfs helpen de haargroei te stimuleren.
  • Kaarsen en aroma diffuser: Voeg een paar druppels toe aan kaarsen of je aroma diffuser om je huis op natuurlijke wijze te parfumeren. Let hierbij wel op dat je geen ongezonde aroma diffuser gebruikt.
  • Koken: Sommige essentiële oliën, zoals lavendel, citroen, pepermunt en basilicum, kunnen veilig worden gebruikt in de keuken om smaak aan gerechten toe te voegen. Zorg ervoor dat je oliën gebruikt die specifiek zijn geëtiketteerd voor inwendig gebruik.
  • Kompressen: oliën kun je toevoegen aan warm of koud water om op specifieke lichaamsdelen aan te brengen. Hiermee kun je pijn en ontstekingen verlichten.
  • In zelfgemaakte schoonmaakproducten: Veel essentiële oliën hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kun je gebruiken om je huis schoon te maken en te laten ruiken.

Het is bij het gebruik van deze oliën echter belangrijk om de juiste verdunningspercentages en veiligheidsrichtlijnen te volgen om onbedoelde bijwerkingen te voorkomen.

Essentiële oliën van dōTERRA

Zelf gebruik ik de essentiële oliën van dōTERRA. Hiermee ben ik gegarandeerd van kwaliteit en 100% pure kwaliteit.

Als je dōTERRA kiest, dan kies je voor natuurlijke essentïele oliën die voorzichtig zijn gedistilleerd uit planten. Deze zijn geoogst op het perfecte moment door ervaren boeren over de hele wereld. Dit draagt bij voor de ideale samenstelling van extracten en efficiëntie. Elke dōTERRA essentïele olie is voorzichtig en zorgvuldig getest volgens het strenge CPTG Certified Pure Tested Grade™-kwaliteitsprotocol.

Ook zijn deze oliën zuiver en zonder vervuilende of vervalste stoffen gemaakt. dōTERRA heeft een norm opgesteld om te garanderen dat de oliën 100% zuiver zijn.

Verantwoordelijke inkoop

Niet alle essentiële oliën zijn gelijk. Sommige bedrijven drukken de kosten door planten van lage kwaliteit te gebruiken of hun oliën aan te vullen met goedkope vulmiddelen. Hoewel dit misschien tijd en geld bespaart, is het resultaat hieruit een olie van lage kwaliteit. Helaas kunnen ook veel productiemethoden in de essentiële-oliebranche schadelijk zijn voor het milieu of worden de boeren en oogsters oneerlijk behandeld.

Ondersteuning in arme landen

dōTERRA zet zich in om een positief verschil te maken in het leven van boeren, oogsters en distillateuren die bijdragen aan de olieproductie.

Met meer dan 140 oorspronkelijke oliën in de productielijn produceert doTERRA haar oliën in meer dan 45 landen. Meer dan de helft van die landen kun je beschouwen als ontwikkelingsland. Om er zeker van te zijn dat kleinschalige boeren en oogsters in achtergebleven gebieden ethisch worden behandeld, is dōTERRA een initiatief begonnen. Dit heet Co-Impact Sourcing.

Met dōTERRA ben ik er dus zeker van dat ik een zuivere maar ook eerlijke olie koop.