Theetijd!

Ben jij een theeleut? Wat is jou favoriete thee?

Ik drink redelijk wat thee, zwarte thee, groene thee, witte thee, chai thee maar vooral kruidenthee. Oja eigenlijk is dat helemaal geen thee, het is namelijk niet gemaakt van de theeplant Camellia sinensis en bevat geen theïne. Maar ach alles wat we in heet water laten trekken noemen we gewoon lekker thee.

Volgens het voedingscentrum is thee gezond

Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken.

  • Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte.
  • 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
  • 3 koppen groene thee per dag verlaagt waarschijnlijk het LDL-cholesterol (slechte cholesterol).
  • 4 koppen zwarte of groene thee per dag verkleint waarschijnlijk het risico op diabetes type 2.

Wat is het verschil tussen zwarte en groene thee?

Zwarte en groene thee komen van dezelfde plant de Camellia sinensis. Door de blaadjes van de plant te laten fermenteren of gisten worden ze zwart en krijgen ze een andere smaak. Groene thee wordt gemaakt van ongefermenteerde blaadjes.

De temperatuur van je thee bepaald deels de smaak

Wel eens gehad dat je groene thee een beetje wrang smaakte? Dit komt waarschijnlijk doordat je het water hebt laten koken. Voor de lekkerste thee smaak laat je het water niet helemaal koken, de temperatuur dient tussen de 60 en 80 graden te zijn. Dit geldt ook voor kruidenthee. Om de kruiden het best tot zijn recht te laten komen en te kunnen genieten van de heilzame werking mag het water niet koken.

Waarom zijn sommige thee merken duurder?

Dit heeft te maken met de kwaliteit van de thee, hoe het geproduceerd word en de toegevoegde kleur en smaakstoffen. Goedkopere thee wordt gearomatiseerd met verschillende kleur en smaakstoffen. Deze thee bevat veel meer fluoride, teveel hiervan is schadelijk voor je tanden en botten. De goedkopere thee wordt ook vaak dubbel verhit waardoor de kwaliteit naar beneden gaat.

Een biologische thee is net als biologisch voedsel duurder, de smaak ervan herken je ook overduidelijk. De niet organische theeplanten worden bewerkt met koemest, boombladeren en snoeisel in plaats van met giftige bestrijdingsmiddelen om ze op een natuurlijke manier te laten groeien. Organische thee ruikt sterker, dit komt door de toegevoegde geur en smaakstoffen. Biologische thee heeft ook iets langer nodig om te trekken voor de juiste smaak.

De kleur van biologische thee is een stuk lichter dan van niet biologische thee.

Let er bij biologische thee op dat het theezakje ook biologisch is.

Wanneer je overstapt naar de wat duurdere thee wordt je verliefd op de smaaksensatie die het met zich mee brengt. Je proeft zeker het verschil en het is geweldig. Je thee tijd wordt een echt geniet moment. Voor mij is het een onderdeel geworden van een stukje “selfcare”, het me time moment om heerlijk tot rust te komen. Het moment voordat je lekker gaat mediteren en echt naar jezelf keert.

Kruidenthee

Er zijn veel verschillende soorten kruidenthee met verschillende helende werking. Kruidenthee is een goede boost voor het lichaam en ondersteunt bij verschillende kwaaltjes. Voor de huid is kruidenthee heel goed, het hydrateert en reinigt de huid.  Wil je afvallen dan kun je ook heel goed kruidenthee gebruiken, zo vermijdt je frisdranken en andere suikerhoudende dranken. Kruidenthee heeft een positieve werking op het zenuwstelsel en de stoelgang. Onderstaand een aantal kruidentheeën met hun werking.

Solaris Kruidenthee Wortelchakra BIO

Dit kalmerende oriëntaalse specerijenmengsel met gember, kaneel en cacaoschil heeft een volle, aardse smaak en een natuurlijke zoetheid die je een veilig en geaard gevoel geeft.

Kaneel houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en zet vetcellen meteen aan tot verbranding. De werking wordt versterkt door de gember.

Gember verwarmt het lichaam, heeft een ontstekingsremmende werking, bevordert de bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem, is goed voor de hart en bloedvaten, helpt bij migraine en ondersteunt bij menstruatiepijn.

De cacaoschil zit boordevol antioxidanten en magnesium.

Solaris Kruidenthee Derde Oog Chakra BIO

Een detox kruidenmengsel met munt, brandnetel en venkel. Kalmerend en zuiverend, ondersteunt de spijsvertering.Deze thee is een goede ondersteuning bij een detox kuur.

Munt houdt je scherp en verhoogd de concentratie. Het heeft een positief effect op de spijsvertering. Het verlicht hoofdpijn. Bij verkoudheid werkt het slijmoplossend.

Brandnetel heeft een ontstekingsremmende werking. Het kan je helpen de spijsvertering te reguleren en diarree of constipatie tegen de gaan. Het versterkt de botten het bevat een hoog gehalte calcium, ijzer en magnesium. Brandnetel thee ondersteunt het reinigen van het lichaam, je huid en haar gaan er mooi van glanzen.

Venkel is van nature zoet en heeft een rustgevende werking op de geest en het lichaam. Het onderdrukt het honger gevoel en heeft een positief effect op de darmen.

Solaris Kruidenthee Keel Chakra BIO

Deze verfijnde blend met citrus boventonen, bevat citroengras, hibiscus en gember. Dit mengsel is zowel verzachtend als energie-gevend. Verlicht een geïrriteerde keel.

Citroengras is ontstekingsremmend, het ontgift en bevordert een gezonde spijsvertering. Het schijnt ook dat citroengras een gunstige werking heeft op de luchtwegen. Citroengras bevat vitamine C en A.

Hibiscus werkt bloeddruk verlagend en heeft een positief effect op het cholesterol gehalte. Het bevat veel vitamine C en antioxidanten.

Gember heeft een ontstekingsremmende werking en houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Het helpt tegen een opgeblazen gevoel doordat het de alvleesklier stimuleert om enzymen te produceren hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd.

Pavilion Ayurvedische kruidenthee Pitta BIO

Met deze thee ervaar je een geweldige Indo-Europese mix van munt en kaneel die verkoelend werkt wanneer je verhit bent. Een thee met pepermunt, zoethoutwortel, goudsbloem, Indiase kruisbes, hibiscusbloem, kardemom en kaneel.

Pepermunt helpt om de maag te kalmeren of de spijsvertering te versterken. Vanwege het kalmerende effect helpt het ook tegen hoofdpijn, huidirritatie, menstruatiepijnen en winderigheid.

Zoethoutwortel heeft een kalmerende werking en werkt stress verlagend. Het werkt tevens ontstekingsremmend.

Goudsbloem stimuleert het de werking van de gal en de lever en helpt het krampen te verlichten. Het is een prima ondersteuning bij de menstruatie.

Indiase kruisbes is een echte energiegever en ondersteunt de maag.

Kardemom werkt antibacteriaal en bevat vitamine A en C. Heeft een positief effect op de spijsvertering.

Kaneel houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en zet vetcellen meteen aan tot verbranding.

Pavilion Ayurvedische kruidenthee Vata BIO

Met deze thee ervaar je het kalmerende effect van kamille en gotu kola. De citrussmaak van zoete sinaasappel vormt een aanvulling op de zachte onderliggende warmte van de exotische mix van Indiase specerijen en gember.

Kamille werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.

Sinaasappel zit vol vitamine C en bevat fytochemicaliën en flavonoïden, dit heeft een positieve werking op de cholesterolspiegel.

gotu kola heeft een positief effect op de werking van de hersenen en het geheugen. Het verbetert de bloedsomloop en zuurstofaanvoer naar de hersenen. Het is ook een echte energie gever.