Welke etherische olie helpt tegen verkoudheid

Welke etherische olie gebruik je bij verkoudheid?

Verkoudheid is helaas een veelvoorkomende aandoening die ieder jaar weer terug komt. De symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en keelpijn zijn behoorlijk vervelend. Maar welke etherische olie werkt tegen verkoudheid? In dit artikel lees je welke etherische oliën je kunnen helpen om je verkoudheid te verlichten.

Inhoudsopgave

Waarom zou je etherische olie gebruiken bij verkoudheid?

Veel mensen die ziek worden gebruiken vaak synthetische medicijnen. Dit zijn medicijnen die gemaakt zijn in een laboratorium. Ze bevatten vaak geen natuurlijke ingrediënten, maar bestaan uit chemische stoffen.

Dit is niet voor iedereen geschikt, want sommige tabletten zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Ook hebben sommige medicijnen nadelige bijwerkingen zoals slapeloosheid of vermoeidheid.

Essentiële oliën hebben een natuurlijke manier om herstel bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld de oliën gebruiken om je kamer te zuiveren om zo bacteriën te doden. Ook vermindert het je verkoudheid, omdat je de natuurlijke lucht van de etherische oliën inademt.

Helpt eucalyptus bij verkoudheid?

Ja, eucalyptusolie kan helpen bij het verlichten van verkoudheidssymptomen. De werking van eucalyptus staat bekend om zijn decongestivum-eigenschappen. Dit betekent dat het kan helpen bij het losmaken van slijm en het openen van de luchtwegen.

Eucalyptusolie bevat cineol, die bekend staan om hun antimicrobiële werkingen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het bestrijden van de ziekteverwekkers die verkoudheid veroorzaken. Het is belangrijk om de olie te verdunnen met een draagolie. Doe dit voordat je het op de huid aanbrengt om zo eventuele irritaties te voorkomen.

Welke essentiële oliën boosten de weerstand?

Veel etherische oliën, zoals tea tree en eucalyptusolie, hebben natuurlijke en ontstekingsremmende eigenschappen. De werking van deze oliën kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen. Hierdoor kun je makkelijker adem halen, omdat je verstopte neus vermindert wordt.

Ook kun je bijvoorbeeld pepermuntolie en rozemarijn olie gebruiken. Het inademen van dampen van de essentiële oliën kan slijm losmaken en verstopte luchtwegen openen. Hierdoor krijg je een betere ademhaling.

Bovendien ondersteunt lavendelolie het immuunsysteem en geeft bescherming tegen infecties en virussen. Ook kan de olie helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Dit is enorm waardevol als je ziek bent, omdat je dieper ervan slaapt.

De etherische oliën tegen verkoudheid

Hoe gebruik ik de etherische oliën om van mijn verkoudheid af te komen?

Hier zijn enkele manieren om etherische oliën te gebruiken tegen je verkoudheid:

1. Stoominhalatie met eucalyptusolie voor een verfrissende ademhaling

Een goede methode om van je verkoudheid af te komen is via stoominhalatie met eucalyptusolie. Voeg een paar druppels van de olie toe aan een kom met warm water.

Plaats vervolgens je gezicht boven de kom en bedek je hoofd met een handdoek. Inhaleer nu de stoom goed in. Dit helpt bij het openen van de luchtwegen, het losmaken van slijm en het verlichten van een verstopte neus.

2. Borstmassage met pepermuntolie voor een verkoelende verlichting

Pepermuntolie staat bekend om zijn verkoelende en verfrissende eigenschappen. Meng een paar druppels olie met een draagolie, zoals amandelolie of jojoba-olie. Masseer het vervolgens zachtjes op je borst. Deze massage kan helpen bij het verlichten van congestie en het bevorderen van een betere ademhaling.

3. Gebruik een aroma diffuser 

Gebruik een aroma diffuser om essentiële oliën in de lucht te verspreiden. Het inademen van de oliën kan helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Zorg wel ervoor dat je geen ongezonde aroma diffuser gebruikt en dat je weet hoe een aroma diffuser werkt.

4. Rustgevend bad met lavendelolie voor een kalmerende verlichting

Voeg een paar druppels lavendelolie toe aan een warm bad. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. De olie kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Een rustgevend bad is niet alleen goed voor je mentale welzijn, maar kan ook bijdragen aan een betere nachtrust.

5. Inhalatie met rozemarijnolie voor een frisse ondersteuning

Voeg een paar druppels van rozemarijnolie toe aan een zakdoek en inhaleer de olie diep. Deze inhalatie kan vermoeidheid verminderen en je een energieboost geven tijdens het herstelproces.

Voorzorgmaatregelen

Het is belangrijk om altijd de essentiële oliën te verdunnen met een draagolie voordat je ze op je de huid aanbrengt. We raden inwendig gebruik af, tenzij het onder begeleiding van een arts is. Raadpleeg altijd een arts voordat je etherische oliën gebruikt. Doe dit vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of gezondheidsproblemen hebt.