Oil pulling met essentiële olie

Nu denken veel mensen wat is dat?

Oil pulling is een natuurlijke manier om je mond te verzorgen en tevens je lichaam te ontgiften.

Het is afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde, een gezondheidsleer met zijn oorsprong in India. Binnen de Ayurveda word het gebruikt voor de dagelijkse mondverzorging. Het is een goed alternatief voor ‘chemisch’ mondwater. Het gaat om het gebruik van microscopische filters van biologische bacteriën, schimmels en andere organismen en hun toxinen onttrekken aan de mond, de tanden, het tandvlees, de tong en zelfs de keel.

Deepak Chopra schrijft er uitgebreid over in zijn boek ‘Balans in je leven. Totale gezondheid van lichaam en geest.’ Hij stelt dat het lichaam kan ontgiften en helen door de meridiaan in de taal die volgens Ayurveda in verband met de organen staat. Je mondslijmvlies kan snel stoffen opnemen, dit weten we van medicijnen of vitamines die je onder de tong laat smelten. Andersom zou het ook werken, met olie trekken kunnen de afvalstoffen ook weer afgegeven worden die je daarna weer uitspuugt.
Wat zijn de voordelen?

  • Het in stand houden van gezonde tanden en gezond tandvlees
  • Behoud van een frisse adem
  • In goede conditie houden van de lippen, mond en keel
  • Behoud van witte tanden
  • Behoud van een roze tong en tandvlees

Hoe werkt het?

Je neemt 1 eetlepel ongeraffineerde, koudgeperste olie (bijvoorbeeld kokosolie of sesamolie) en spoelt daarmee een 15-20 minuten je mond. ‘Trek’ de olie in je mond goed rond alle tanden en je tong. Het is niet de bedoeling dat je kramp in je kaken krijgt, je kunt rustig aan doen. Daarna spuug je de olie uit in de afvalbak of iets. Het is dan een witte substantie. Let op, niet in je wc of wasbak die kunnen verstopt raken. Spoel je mond zelfs na met lauw water en poets je tanden. Na de oil pulling heb je een heerlijk frisse en stralende mond!

Het recept

Neem kokosolie ongeraffineerd en koudgeperst, een pot van 250ml, laat deze au bain marie smelten. Haal het van het vuur en laat zelfs afkoelen.

Voeg 5 druppels essentiële Melaleuca olie toe van doTERRA (dit bevordert de antibacteriële werking) en 1 tot 2 druppels essentiële pepermunt olie van doTerra toe (dit is voor de smaak en de frisse adem).

Schenk de olie in ijsblokvormpjes, een uurtje in de koelkast laten staan, daarna is het klaar voor gebruik. Je kunt ze bewaren in een pot op een koele plek of in de koelkast.